I Cultiva Ekspress Kunsts augusttildeling fikk den Paris-baserte kristiansandskunstneren Olav Benestvedt 20 000 til å sette opp sceneforestillinga "Under Stemmen" i hjembyen. Torsdag 14/10 har det nyskapende stykket premiere på Ekserserhuset.
I ei pressemelding fra arrangørene kan vi lese følgende:

I denne forestillingen ønsker vi å fremkalle den underlige perioden vi går gjenom når vi mister noen. Vi kjenner han som både levende og død, som fraværende og tilstede, hele tiden i ferd med å svinne hen, hele tiden i ferd med å gjenoppstå, to bevegelser som kanskje danner hjertet av det vi vanligvis kaller sorg. Dette spørsmål omkring sorg interesserer oss spesielt fordi forestillingen dermed fokuserer på en inderlig og stille opplevelse : hvordan arbeide med et materiale som gjør oss så vare, som gjør oss så tause, som vi vanligvis foretrekker å oppleve alene ?

I dennne forestillingen vil Eram Sobhani være alene som skuespiller på scenen, ved å ikke skjule sin franske aksent, ei heller at det norske språk og den norske kultur ennå er ham fremmed og uvanlig. I tillegg vil han også ta i bruk på scenen elementer av sin iransk opprinnelse - allusjoner til iransk kutur. Vi ønsker å arbeide med denne doble kulturforskjell for å få følge dette spørsmålet om intimitet så langt som mulig : hvordan kunne man dele disse inderlige og ensomme opplevelser, når vi ikke deler samme kultur, samme språk eller samme personlig erfaring ?

Det synes oss altså at dette møtet, hvis det finner sted, vil kunne bli ennå mer berørende og kan gå ennå sterkere inn på oss. At vi kunne forlate teaterrommet fylt av denne opplevelsen : vi har lykkes i å nærme oss disse personlige spørsmål selv om vi ikke snakker samme språk eller deler samme kultur... ikke bare har vi kunnet gjenfinne en symbolsk og sosial dimensjon i forholdet til sorg, men vi har kunnet gjøre det når alt egentlig talte oss imot.


Praktisk info:
Sted:
Ekserserhuset prosjektrommet - Tordenskjoldsgate 64
Tid:
Torsdag 14.oktober - søndag 17.oktober 2010 - hver dag kl- 20.00
Billettpris : 100 kr
Reservasjon : 95 22 67 43 - understemmen@gmail.com