Årets Talentstipend til kajakkpadler og teatergruppe — 12. feb 2018

Kajakkpadler Hakeem Teland og improteatergruppen Bare Flaks ble under styremøtet til Cultiva 12.februar tildelt årets talentstipend fra henholdsvis Cultiva Ekspress Idrett og Cultiva Ekspress Kunst.

Styreleder i Cultiva, Ansgar Gabrielsen, delte ut talentstipendene som er på 50.000 kroner hver.

Talentstipendene tildeles med ønske om å inspirere og stimulere unge talenter til å videreutvikle seg i Kristiansand by, og er ment som en honnør og et bidrag til videre arbeid.

Årets Talentstipend fra Cultiva Ekspress Idrett går til kajakkpadleren Hakeem Teland
Ryktene sier at Hakeem Teland allerede som 12-åring skrev “OL 2020” på en papirlapp. Teland er tydelig i sine mål. Han skal bli verdens beste padler og av det han har levert av resultater til nå, er ikke det urealistisk.

Teland er i dag 20 år og bor i Høvåg, men representerer Kristiansand Kajakklubb og bruker trenings- og utviklingsfasilitene på Gillsvann, Spicheren, Olympiatoppen Sør og Aquarama på fast basis. Teland har lenge vært regnet som et av landets største svømmetalent. Seinest i november 2017 ble han Norgesmester på 4x100m fri i junior-NM, og svømming er fremdeles en viktig del av treningsopplegget.

Men for 3 år siden valgte han kajakk som hovedsatsning etter å ha padlet siden 10-årsalderen. Han har 9 NM-gull i ulike øvelser fra 2016 og 2017, enten som individuell utøver eller i lagbåt. I 2016 tok han bronse i junior-VM og 5 nordiske gull. 2017 var hans første år som seniorutøver med langt tøffere konkurranse, men han klarte allerede da å markere seg med et individuelt sølv på 200 meter.

Teland er dessuten et stort forbilde, humørspreder og miljøskaper i Kristiansand Kajakklubb.

Årets talentstipend på 50 000,- går til Hakeem Teland og Cultiva ønsker ham lykke til med satsningen i årene fremover.

Årets talentstipend fra Cultiva Ekspress Kunst går til Bare Flaks
Bare Flaks er en gruppe skuespillere som har fordypet seg i improvisasjonsteater. Gruppen har nettopp rundet 5 år og som norgesmestere i teatersport er de godt forankret også på den nasjonale scenen. Gruppen består av seks medlemmer – Yngvar Nielsen Skuland, Thomas Behrendsen Lien, Didrik Dahlgren Hanssen, Thomas Askeland Svendsen, Christer Wold Sundstøl og Fredrik Jakobsen. Alle med utspring i fagene drama og teater ved Universitetet i Agder.

Bare Flaks omtaler seg selv som en «seriøst tullete gruppe». Improvisasjonsteater som form karakteriseres av at forestillingens dialog, karakterer, bevegelser og historier skapes spontant av utøverne i øyeblikket uten et forberedt manus. Gruppen har vært aktiv siden 2013 og har for alvor satt Kristiansand på kartet innen teatersport. De ble Sørlandsmestere i både 2013 og 2014, Norgesmestere i teatersport i 2013, mens de i 2017 tok hjem NM-sølvet.

Den standhaftige gjengen har faste ukentlige opptrender i Kristiansand på søndager – og rundet i 2017 imponerende 200 forestillinger totalt. Deres joviale tilnærming har for mange av byens befolkning blitt en lavterskel inngang til teater.

Gruppen har også en flott evne til å videreutvikle seg. De har flere ganger – blant annet med støtte fra Cultiva Ekspress – arrangert egne utviklings-workshops hvor man eksperimenterer og pusher grensene for hva improvisert teater kan være. Gruppen har også vært inspiratorer for et bredere miljø av både impro-, stand-up og fortellerteater.

Bare Flaks har i løpet av 2017 knyttet bånd til Kilden teater- og konserthus gjennom to impro-kamper mot Kildens skuespillere. Dette er forestillinger som fikk stor oppmerksomhet og som har bidratt til å gi byens høyreiste kulturhus ny valør.

Årets talentstipend på 50 000,- går til improgruppen Bare Flaks, og vi ser med forventning frem til fremtidige ideer og interaksjon med Kristiansand.