Årets Talentstipend til maler og svømmer — 4. feb 2019

Maler Erlend Evensen og svømmer Malene Rypestøl ble under styremøtet til Cultiva 4. februar tildelt årets talentstipend fra henholdsvis Cultiva Ekspress Kunst og Cultiva Ekspress Idrett.

Styreleder i Cultiva, Kjersti Løken Stavrum, delte ut talentstipendene som er på 50.000 kroner hver.

Talentstipendene tildeles med ønske om å inspirere og stimulere unge talenter til å videreutvikle seg i Kristiansand by, og er ment som en honnør og et bidrag til videre arbeid.

Årets talentstipend 2018 fra Cultiva Ekspress Kunst går til Erlend Evensen

Kunstmaler Erlend Evensen har i en alder av 23 år allerede markert seg sterkt i Kristiansand ved å være tidenes yngste kunstner til å holde separatutstilling ved Agder kunstsenter i 2017. I utstillingen «Forsvinningspunkter» tematiserte han et ambivalent forhold til egen by, Kristiansand.

Kunstneren, som også eksperimenterer med andre kunstneriske uttrykksformer som tekst, trykk, animasjon og performance, har siden han var 13 år dyrket maleriet som uttrykk – gjerne i stort format. Evensen har gått i lære hos kunstner Tormod Ropstad, og delte utstillingen TING/ROM med Ropstad og Jørgen Aurebekk ved Kultursenteret Søgne gamle kirkegård sommeren 2018. I år har Evensen et arbeidsopphold i Praha, etter han de siste årene har studert ved Det kongelige akademi for billedkunst i Haag.

Det unge talentet skiller seg ut i kunstverdenen ved å benytte utypiske formater og uttrykksformer. Han er ikke redd for å røre tilskueren på et følelsesmessig plan, og har selv betegnet det som en «føkk-minimalimen»-stil. Han er opptatt av lek og estetikk, en mytologisering av virkeligheten og å fange i former og farger det som ikke kan uttrykkes gjennom ord.

Årets talentstipend på 50 000,- går til kunstner Erlend Evensen, og vi ser med forventning frem til videre lekenhet og interaksjon med Kristiansand

Årets Talentstipend 2018 fra Cultiva Ekspress Idrett går til svømmeren Malene Rypestøl

Når vi andre sover er Malene Rypestøl allerede i full gang med en av sine mange treningsøkter gjennom uken. Kvoten er på i overkant av 20 timer – og innsatsen har gitt klare resultater: Stortalentet på 17 år knuser alle rekorder, og betegnes som en av Norges beste i sine grener, både på junior og seniornivå.

Den dedikerte svømmeren fra Søm går i 2.klasse ved idrettslinjen på KKG, og har representert Vågsbygd SLK siden våren 2018. Siste store seiere kom november 2018 i konkurranse mellom 11 nasjoner i Nordsjøstevnet, hvor hun satte en oppsiktsvekkende god ny norsk juniorrekord på 200 meter medley. Tiden på 2.10.69 gav henne en suveren seier i eldste juniorklasse, samt andreplass i superfinalen uansett årsklasse. I samme måned vant Malene hele fem gull og ett sølv under junior-NM innenfor øvelsene medley, bryst, crawl – og satt attpåtil enda ny juniorrekord, denne gangen på 400 meter medley.

Malene beskrives som en tøff og fokusert konkurransesvømmer med gode fysiske forutsetninger og gode arbeidsrutiner på trening.

Cultiva gratulerer Malene Rypestøl med årets talentstipend på 50 000,-, og følger våkent med på videre satsning i årene fremover.