Denne uken kan du oppleve sommerens høydepunkt i Kristiansand, i alle fall når det kommer til ung samtidskunst. Annette Stav Johanssen og Kristin Evensen har nemlig samlet tretten unge kunstnere til samarbeidsutstilling på Ekserserhuset i Tordenskjoldsgate. Prosjektet har fått tittelen Best of Summer 2009, og er støttet av Cultiva Ekspress.
- Vi leker oss litt med popkulturen, og det gjør også mange av kunstnerne i dette prosjektet, sier Annette. Gjengen de har invitert springer ut fra Kunstakademiet i Malmø, der Annette nettopp er ferdig med master. Kunstnerne kommer fra Portugal, Sverige, Island og Norge, og ble invitert til å delta i en arbeidsprosess på en måned.

HJELPSOM UNDERGRUNN

- Vanligvis kommer kunstnere med ferdige arbeid som settes opp, men i denne utstillingen har er alt utenom et arbeid oppstått her, forteller Annette. De kunstneriske uttrykkene er mangfoldige, fra videokunst til performance og store skulpturer.

- Vi har valgt å invitere kunstnere som jobber på tvers av de ulike kunstnerdisiplinene, sier Annette. I løpet av måneden har de tretten blitt godt kjent i byen, og blitt varmt tatt i mot av byens undergrunnsmiljø. Evensen anslår at det har vært like mange frivillige, gode hjelpere som kunstnere inne i prosjektet, noe de er svært takknemlige for.PARALLELLPERFORMANCE

Utstillingen vil være åpen hver dag i uke 33, men de to oppfordrer publikum spesielt til å komme på lørdag.

- Åpningen er en fest der vi feirer kunstnerne, de frivillige, publikum, byen, ja, hele prosjektet, sier Stav Johanssen. I løpet av kvelden vil det hele tiden skje noe, og flere av performancene vil foregår parallelt, slik at publikum må være i bevegelse. De to oppfordrer folk til å komme før det starter kl 20.

- Hvis man kommer sent går man glipp av helheten. Dette er ikke et sted man bare dumper innom, sier Evensen. Etter at live-programmet er over sørger to DJ-er for å ta festen videre.NYTT HUS MED RIVNINGSPLANER

For å få oversikt over lokalet kan man klatre opp i huset som er svenske Max Ockborns bidrag til utstillingen. Han har bygget huset med sine egne hender, av resirkulerte materialer. Selv om byggverket fremstår solid blir det ikke stående lenge. Allerede på tirsdag skal det rives med slegge, noe publikum er hjertelig velkommen til å være med på. Deretter vil kunstneren brenne husdelene, for så å stille ut restene.

Målet med prosjektet Best of Summer 2009 er å fokusere på ung samtidskunst og bruke Kristiansand som et treff-, arbeids- og utstillingssted for unge kunstnere sommerstid.

- Dessuten er det en glimrende mulighet til å presentere ung, ny samtidskunst for folk i byen, forteller de to, som gjerne vil gjøre prosjektet til en årlig begivenhet. Utstillingen er åpner lørdag kl 20, og er åpen hver dag i uke 33 fra 12-16.Tekst og foto: Kristin Øygarden