Da Christian Slaaen gikk på U-landsstudiet på UiA ble han kjent med Janvier, en ung kongolesisk mann som gjorde sterkt inntrykk. Faktisk så mye at han bestemte seg for å lage en film og fortelle historien hans. Filmprosjektet fikk penger av Cultiva Ekspress i april i fjor, og nå vises filmen endelig på NRK.
- Vi har jobba i to år med dette, så at filmen endelig kommer på tv er veldig etterlengta, sier initiativtager Christian Slaaen.

Drømmen om et bibliotek
I 2002 ble faren til Janvier Mbongo Nzigo drept av det kongolesiske opprørspartiet, og derfor flyktet han og familien fra Kongo til Norge. Filmen følger Janviers reise tilbake til hjembyen Uvira, der han planlegger å åpne byens første bibliotek. For var det én ting faren til Janvier lærte ham, så var det at utdanning er nøkkelen til varig fred i Kongo. Og uten å ødelegge filmen kan vi røpe at biblioteket kommer på plass.

- Selv om de har møtt på mange utfordringer er bibliotektet i daglig drift, og i tillegg stedet der videokvelder og engelskkurs arrangeres, forteller Slaaen.

Cultiva Ekspress har også en annen link til Uvira. Filmteamet har nemlig fått Anders Hofstad Sørås og Stian Eriksen fra det CE-støttede bandet Oðeon, til å stå for filmmusikken, noe filmteamet er veldig takknemlige for.

Sterke inntrykk
"I dokumentaren får Janvier og Christian sterke møter med mennesker som kjenner landets utfordringer på kroppen, både når det gjelder utdanning, fattigdom, krig og voldtekter", skriver Nrk om dokumentaren på sine programsider.

- Det å være i Kongo var ikke bare-bare, og gav mange sterke inntrykk som sitter dypt i. Men alt i alt var det en kjempegøy prosess, forteller Skiensgutten, som ikke ser bort fra at teamet kommer sammen og gjør noe lignende igjen.

- Får se hvilke muligheter som åpner seg, sier han.

Feirer alene
Siden innspillingen har Christian flyttet til Tromsø, så han får ikke være med kameratene i Kristiansand å feire ikveld.

- Jeg får vel jekke meg en pils i all stillhet på hybelen, humrer han.

"Tilbake til Uvira" sendes for første gang allerede i kveld, onsdag 9. september kl. 21.25 på Nrk2. Men det blir flere sjanser, både fredag 11. september kl. 00.05 og onsdag 16. september kl. 01.00. Prosjektlederen håper at de som ser filmen både liker den og lærer noe.

- Det er en liten dokumentar, men den har et stort hjerte, avslutter Christian Slaaen.

Tekst: Kristin Øygarden