Køddemann var den første musikkvideoen Cultiva Ekspress gav støtte til, og vi var nysgjerrige på hvordan det går med folka bak videoen og bandet Bandover, så vi tok kontakt med en av initiativtakerne, Fred Arne Wergeland.
Fred Arne, som hadde ansvar for regi og foto, forteller ivrig om kameraet han brukte til opptakene.

- 16mm high-speed-kameraene ble opprinnelig utviklet og brukt av amerikanerne på 60-tallet. De ble plassert på spionfly og kunne ta inntil 500 bilder i sekundet. Ordinære filmkameraer tar 24 bilder per sekund. Etter den digitale revolusjonen er slike kameraer tilgjengelige for en rimelig penge.

Fred Arne og kollega Per Sveinung Larsen er svært fornøyde med resultatet og ikke minst mottakelsen.

- Vi ble plukket ut til Kortfilmfestivalen i Grimstad, sammen med et tjuetalls andre norske musikkvideoer. I tillegg fikk vi årets Ururtpris for beste musikkvideo.

Bandover ble starta i Kristiansand på midten av 90-tallet. Etter to spillejobber på UKM og en på Mathiasfestivalen i Telemark, flyttet medlemmene hver til sitt på jakt etter jobb og utdannelse. Nå spiller de sammen når anledningen byr seg.

- Vi har aldri gitt ut noe, men har ikke gitt opp håpet om det store gjennombruddet, sier Per Sveinung, og hevder at musikkvideoens primære mål var å skape blest rundt bandet. For det er ære og berømmelse som er drivkraften bak, i følge både Fred Arne og Per Sveinung, som i tillegg til å lage stor musikkvideokunst jobber sammen i produksjonsselskapet Heute. Der produserer de kortfilm og actionfilm, men gjør i tillegg oppdragsfilm for å overleve.

På spørsmål om Ururt-prisen har gitt bandet ny vind i seilene, er svaret litt uklart.

-Vi har to nye musikkvideoer på trappene, og begynte opptakene av den ene i Hong Kong i sommer, men låtmaterialet mangler foreløpig.

For Heute er omtrent Bandover – og motsatt. Fred Arne forteller at da han begynte i Heute lå det i kortene at han ogs måtte bli en del av bandet. Tradisjonelle velferdstilbud som hytte, treningsrom og vinlotteri blir nemlig i Heute erstattet av låtsnekring og videoskisser. I tillegg er kostymene hjemmesnekra: Per Sveinung står bak ide og design av maskene som blir brukt, og kan fortelle at en kommer forbausende langt med et par skatehjelmer, isopor og sparkel – og støtte fra Cultiva Ekspress.

Se videoen Køddemann på www.heute.no