Årets Talentstipend til syklist og post-rock festival — 5. mai 2017

Syklist Aleksander Halvorsen og VIVID-festivalen ble under styremøtet til Cultiva 5. mai tildelt årets talentstipend fra henholdsvis Cultiva Ekspress Idrett og Cultiva Ekspress Kunst.

Styreleder i Cultiva, Ansgar Gabrielsen, delte ut talentstipendene som er på 50.000 kroner hver. Halvorsen hadde ikke anledning til å stille, men var med via videolink.

Talentstipendene tildeles med ønske om å inspirere og stimulere unge talenter til å videreutvikle seg i Kristiansand by, og er ment som en honnør og et bidrag til videre arbeid.

Årets Talentstipend fra Cultiva Ekspress Idrett går til syklisten Kristoffer Halvorsen

Årets Talentstipend fra Cultiva Ekspress Idrett går til en utøver som på tross av sin unge alder allerede har etablert seg i toppen i en av verdens tøffeste idrettsgrener. Når egenskapene hans skal oppsummeres blir han gjerne omtalt som ”et supertalent” med ”fantastisk akselerasjon”, ”en spesiell evne til å posisjonere seg” og ”kjøresterk med et høyt tempo”. Utøveren innehar egenskaper som blir oppsummert som ”en dødelig kombinasjon”.

Som fersk verdensmester fra Qatar i 2016 er han en naturlig favoritt før VM i Bergen som avvikles i oktober.

Utøveren har selvsagt også stor tro på seg selv. I søknaden til Cultiva Ekspress om utviklingsstipend forteller han dette om sine egne ambisjoner: «Bli proff på et av verdens beste profflag. I løpet av 2-3 år etablere meg på et profflag som kaptein, hvor jeg får muligheten til å sykle flere av rittene i World Tour-sirkuset og vinne en av klassikerne, eksempelvis Paris-Roubaix.»

Kristoffer Halvorsen er 21 år og bor på Gimlekollen. Han er medlem av KCK og Team Joker Icopal, og har Kristiansand som base for treningen.

Halvorsen fikk sitt store gjennombrudd under NM i landeveissykling 2016 i Bodø der han vant bronse. I gaterittet snappet han NM-gullet og i U23-temporittet tok han sølv. Under verdensmesterskapet i Doha, Qatar fire måneder etter, toppet han altså sesongen med gullet i sin klasse.

Årets talentstipend på 50 000,- går til sykkeltalentet Kristoffer Halvorsen for hans fremdragende prestasjoner og resultater.

Årets talentstipend fra Cultiva Ekspress Kunst går til Timo Helmers for VIVID-festivalen

VIVID. a post_rock festival er en internasjonal festival som arrangeres for tredje gang i Kristiansand i 2017. VIVID har base på Aladdin kulturhus og er den eneste post-rock festivalen av sitt slag i Norden. Festivalen inkluderer også et ambisiøst utstillingsprogram og «live-visuals» under konsertene.

VIVID er et resultat av stort frivillig engasjement. Arrangørene er kunstnerisk ambisiøse, åpne og gjestfrie. Festivalen evner å nå langt ut over bygrensene, samtidig som festivalen en viktig berikelse av den lokale kunstscenen i Kristiansand.

Musikksjangeren post-rock følges av dedikerte fans og musikkelskere verden over, men er med sitt instrumentale uttrykk en sjanger som tradisjonelt ikke når ut til «det store publikum». VIVID er et godt eksempel på hvordan en lokal satsning på en spesialisert og smal sjanger kan være en vei til suksess. Ved å kompromissløst rendyrke det smale har VIVID oppnådd nettverk, anerkjennelse og publikumsoppmerksomhet langt utenfor Kristiansands og Norges grenser.

Festivalen har de siste to årene presentert et sterkt, internasjonalt musikalsk program. Samtidig har VIVID samarbeidet med Cinemateket, Agder Kunstsenter – og invitert lokale kunstnere til å bidra med verk inspirert av musikken. Kombinasjonen av musikk og det visuelle gir festivalen identitet og særpreg. I tillegg gjør det VIVID til en viktig arena for samarbeid på tvers av kunstformer i Kristiansands kunst- og kulturliv.

Årets talentstipend på 50 000,- går til festivalarrangør Timo Helmers som i samarbeid med Idunn Sem står bak VIVID-festivalen.

FOTO: Kjetil Samuelsen / FVN