Årets Talentstipend tildelt en håndballspiller og en kunstner — 2. mar 2023

Håndballspiller Martine Kårigstad Andersen (20) og kunstneren Andreas Lian (31) ble på styremøtet til Cultiva 1. mars tildelt årets talentstipend fra henholdsvis Cultiva Ekspress Idrett og Cultiva Ekspress Kunst.

Styreleder i Cultiva, Kjersti Løken Stavrum, delte ut talentstipendene som er på 50.000 kroner hver.

Overrekkelse: Styreleder i Cultiva, Kjersti Løken Stavrum og stipendvinner Andreas Lian. Håndballspiller Martine Kårigstad Andersen var på landslagssamling og deltok derfor på overrekkelsen digitalt.

Talentstipendene tildeles med ønske om å inspirere og stimulere unge talenter til å videreutvikle seg i Kristiansand by, og er ment som en honnør og et bidrag til videre arbeid.

Årets Talentstipend 2022 fra Cultiva Ekspress Idrett går til Martine Kårigstad Andersen

Håndballspiller Martine Kårigstad Andersen (20) debuterte for Vipers allerede som 17-åring, og har etter spill i Våg, Randesund og Follo samt på juniorlandslaget fått sin store drøm oppfylt gjennom å bli signert for Vipers i 2022.

Sommeren 2022 ble hun verdensmester med Norges juniorlandslag, og ble tatt ut på Allstar-laget i samme mesterskap. En bragd som man må si legger til rette for å oppnå drømmen om å kapre en plass på seniorlandslaget og bli verdens beste venstre bakspiller.

Andersen begynte med håndball allerede som 7-åring, og har arbeidet målrettet for å komme dit hun er i dag: stjernelaget Vipers har vært guleroten gjennom hver eneste styrke- og håndballøkt i mange år.

Kristiansandstalentet beskriver selv at hennes store styrker er fart og temposkifte; hun er en uredd måljeger med skudd både utenfra og ved gjennombrudd på forsvar. Andersen er en spennende ung håndballspiller som ser frem til å lære og utvikle seg i Vipers-drakta.

Årets Talentstipend på 50 000,- går til Martine Kårigstad Andersen til hennes videre storsatsing som håndballspiller.

Årets Talentstipend 2022 fra Cultiva Ekspress Idrett går til Andreas Lian

Andreas Lian (31) kommer fra Kristiansand og har tatt utdannelse ved Kunstakademiet i Bergen. Den unge kunstneren har valgt å komme tilbake til byen etter endt utdannelse, og driver i dag sitt kunstneriske virke fra eget atelier på Lund.

Lian arbeider særlig med tresnitt og skulpturer. I tresnittene lar han seg inspirere av levende treverk som transformeres til fremragende, slående, sosialrealistiske uttrykk. I så måte viderefører han en stolt Kristiansands-tradisjon for grafikk, samtidig som han er med på å revitalisere miljøet. Han er ikke redd for fornyelse og utvikling, og kombinerer gjerne digitale verktøy med tradisjonelle tresnitt-teknikker.

Den produktive kunstneren er utvilsomt et stort talent innen grafiske uttrykk. Gjennom Cultiva Ekspress har Lian finansiert flere utstillingsprosjekt, og i løpet av kort tid har mange både lokalt og nasjonalt blitt oppmerksomme på hans kunstnerskap: De lar seg fascinere av hans tankevekkende fremstillinger av evige tematikker som det medmenneskelige, hverdagen, samlivet og arbeidslivet.

Årets Talentstipend på 50 000,- går til Andreas Lian for hans satsning på grafikk i Kristiansand.

Bannerfoto: Hildegunn Løken Holtan
Spillerbilde: Vipers.no